Arhitekta Ivan Antic 1923-2005
Šezdesetih godina prošlog veka na konkursu za arhitektonsko rešenje Muzeja savremene umetnosti pobedili su Ivan Antić i Ivanka Raspopović. Kada je počela izgradnja, kuća i njeni autori bili su meta brojnih zlobnih komentara i neukusnih šala. Ali, kao što to u bajkama, a ponekad i u životu biva, ružno pače postalo je labud. Beogradski Muzej savremene umetnosti, jedno je od najznačanijih dela, ovdašnje arhitekture druge polovine 20. veka, najčešće je publikovan u stranoj i domaćoj stručnoj štampi. Autorima su, pre 40 godina, na dan otvaranja Muzeja uručene, tada prestižne, Oktobarske nagrade za arhitekturu.
Tandem Antić-Raspopović deset godina posle projektovao je i Spomen muzej u Šumaricama. Ivan Antić je u Beogradu projektovao zgradu Televizije Beograd sa Domom pionira i Malim pozorištem Duško Radović, Sportski centar 25 maj, Dom sportova Pinki, zgradu Republičkog SUP-a, poslovnu zgradu Jugopetrola sa hotelom Hajat, Olimpijski bazen na Poljudu u Splitu... Njegova arhitektura svedena je i jednostavna, detalji perfektno izvedeni. O jedinom akademiku među arhitektima profesor Miloš Perović je napisao: Za njega arhitektura postoji samo dok je za crtaćom tablom ili na gradilištu, a to se odvija skoro preko celog dana. On živi za proces građenja. Kada je zgrada jednom završena, on za nju gubi svaki dalji interes.
U u intervenciji NATO-a, 1999, direktno su pogođene zgrade republičkog MUP-a i beogradske televizije u Takovskoj ulici, a oštećen je Muzej savremene umetnosti na Ušću. Antić je to hladnokrvno prokomentarisao: rat je, a u ratu se ruše kuće.
Na beogradskom Arhitektonskom fakultetu predavao je projektovanje.
Ove subote je u Muzeju savremene umetnosti otvorena izložba crteža arhitekata iz zbirke zagrebačko-ljubljanskog časopisa Oris. U ponedeljak smo saznali da je te subote zauvek otišao arhitekta Ivan Antić.
Snežana Ristić
 
03.12.2005 [ mrvica ] 

  Kuca   Clanci   Kalendar   Linkovi   InfoTeka   ArhiRet   Oglasi   Diskusije   Ankete   Moj portal   Upis  
Postavi stranicu u Favorites